Kérdése van? Hívjon minket! +36205302628

Blog

Minden amit a hentes késekről tudnod kell I.

Szilvi
2023.11.09 14:16

A henteskések fontosságát a húsfeldolgozásban nem lehet túlhangsúlyozni. Ezek a speciálisan tervezett kések kritikus szerepet játszanak a húsok megmunkálásában, és elengedhetetlen eszközök a hentesek és böllérek számára.

Az éles, jól karbantartott henteskések feltétele, hogy a szakemberek pontosan és hatékonyan dolgozhassanak, ezáltal biztosítva a legjobb megmunkálást. Emellett segítenek minimalizálni az anyagveszteséget és növelik a termelékenységet, hisz a vágási nyesedék csak kolbászba vagy szalámiba tölthető. A megfelelően megválasztott henteskés tehát elengedhetetlen eszköze minden olyan vállalkozásnak vagy étteremnek, ahol húsfeldolgozás történik. Egyes helyeken az adott területeket színkódolásokkal különböztetik meg. 

A hentes kések készülhetnek kiváló minőségű fenőacélból, hogy garantálják a hosszú élettartamot és a kiemelkedő élességet. A megfelelően éles pengék minimalizálják a sérülésveszélyt és növelik a munkavégzés hatékonyságát.

Az összefoglalónkban összegyűjtöttük a leggyakrabban használt és legkeresettebb hentes késeket, és általános leírásukkal segítünk eldönteni, hogy melyik kés milyen feladatra alkalmas.

Csontozókések

A csontozókéseknek éles hegye és elkeskenyedő pengéje van, amelyek lehetővé teszik a húsfeldolgozók számára, hogy hatékonyan válasszák szét a húst és a csontokat, minimális anyagveszteséggel. Ezek a kések általában 10 és 18 cm közötti hosszúságúak, a hazai húsfeldolgozásban leggyakrabban a 13 és 15 centis változatokat használják. A csontozókések pengéje általában vékony és íves, hogy precízen tudják a húst választani. A merev és félflexibilis csontozókések nagyobb testű állatokhoz, míg a flexibilis kések kisebb állatokhoz ajánlottak. Az ergonomikus kialakítás és a tartós, rozsdamentes acélból készült kés lehetővé teszi a pontos és biztonságos munkavégzést.

Szúrókések

A szúrókés egy egyszerű, de nélkülözhetetlen hentes eszköz, amelynek egyetlen feladata a hatékony és humánus állatölés. Ezek a kések általában egyenes, hegyes pengével rendelkeznek, amely gyorsan csúcsba fut. A szúrókések hossza 13 és 21 cm között mozog, és a leggyakrabban 15 és 18 centiméteres verzióikat használják. Ezek a kések mindig merev acélból készülnek, és rendkívül élesek, hogy gyors és hatékony szúrást biztosítsanak. A megfelelő szúrókés kiválasztásakor fontos figyelembe venni az állatok súlyát és életkorát, valamint a penge hosszát és vastagságát. Az egyenletes és hézagmentes nyél-penge csatlakozás biztosítja a higiénikus munkavégzést.

Ezek a különböző hentes kések és eszközök nemcsak a húsfeldolgozás hatékonyságát növelik, hanem hozzájárulnak a magas minőségű hús elkészítéséhez és a munkavégzés biztonságához. Különböző típusok és méretek állnak rendelkezésre, hogy megfeleljenek az adott feladatoknak és igényeknek a hentes szakmában.

Következő blog bejegyzésünkben a nyúzókéseket és szeletelőkéseket is ismertetjük.