Miért érdemes használni?
A fehér bors gazdag aromás illóolajokban, piperinben, pirolinban, karicinben, keményítőben, enzimekben, gyantában és szénhidrátokban. Kiemelkedő ízesítőszer, amely nemcsak az ételek ízét fokozza, hanem az étvágyat is serkenti és élénkít. Emellett szél- és vizelethajtó hatással is rendelkezik, valamint antibakteriális tulajdonságai is lehetnek. Természetgyógyászok gyakran ajánlják reumatikus panaszok és visszatérő láz esetén. A fehér bors, mint sok más fűszer, tartósítószerként is használható, például töltött ételek és kolbászfélék elkészítésekor.
A fehér bors egyik fő alkotója, a piperin, miatt a kozmetikai iparban is felhasználják. Ez az összetevő javítja a tápanyagok szállítását a bőrsejtekben, így segít frissíteni és fiatalítani a bőrt.
Hogyan használjuk?
A fehér borsat egészben, durván törve vagy finomra őrölve gyakorlatilag mindenféle ételhez felhasználhatjuk, kivéve az édes ételeket. Használható levesek, saláták, mártások, öntetek, húsételek, páclevesek és halak készítésénél. Nemcsak főzéshez, hanem az ételek közvetlen előtt is alkalmazható, például tálalás előtt a vendégek asztalára készíthetjük egy kis asztali darálóban.