Kérdése van? Hívjon minket! +36205302628

Blog

Tepertő, töpörtyű a disznóvágás ropogós csemegéje

Szilvi
2023.09.18 07:26
Tepertő, töpörtyű a disznóvágás ropogós csemegéje

Manapság a szerencsére disznóvágások reneszánszát éljük és a hurka, kolbász mellett a tepertő az egyik legkedveltebb  sikerterméke a tevékenységnek. Ha olyan alkalomra gondolunk, amikor családot, baráti társaságot szeretnénk vendégül látni és vendégváró fogásként tepertőt kínálunk biztos sikerünk lesz.  Képzeljünk el gyönyörű pirosra sütött apró falatokat halmozva  egy szép faragott vágódeszkán vagy fatálon. Kínáljunk mellé szépen szeletelt kovászos kenyeret és paradicsomot, paprikát. Garantált a siker és minden vendégünk ezt fogja emlegetni.

Tepertőkészítés hagyománya

Itt megjegyezném, ha még találnak az asztalon szatmári szilvalekváros papucsot akkor teljes és garantált a siker. De erről majd a következőkben írok. Egy biztos manapság igazi csemegének számít a tepertő, amit tiszta szívből ajánlhatunk hideg reggeliként  vagy vacsoraként is.

 A disznóvágás alkalmával nyert tepertőt a századelőn a gazdák nem igen fogyasztották, hanem szappant főztek belőle. De ez a termék csak a lenyesett maradék szalonnából sütöttek ki némi zsírért. Az így kapott tepertőt fogyasztásra nem kínáltak. Így most ne arra a termékre gondoljunk, amit mi ismerünk tepertőnek. Akkoriban sokkal értékesebb tápláléknak számított a  füstölt szalonna, így nem vágták fel úgynevezett zsírnak valónak, hanem szalonna formájában tartósították. Az emberek a főzéshez használt zsírt is úgy nyerték, hogy a sós szalonnát kiolvasztották és így keletkezett mindig pár szem tepertő. Ezen az ízletes sós zsíron párolták a zöldségeket, hiszen kiváló ízt adott a leveseknek.

A gazdag ízű és tartalmas levesek jelentették az emberek legfőbb táplálékát. Nálunk a Jászságban nagyapámtól származó és megélt emlékek kapcsán tudok visszaemlékezni a tökéletes tepertő elkészítésére. A felszabadulás után megváltozott a helyzet. A szalonna fogyasztási szokás is megváltozott, csökkent és az asszonyoknak is több zsírra volt szükségük. Így kisebb tábla szalonnákat sóztak csak le, a többit pedig földarabolták és kisütötték zsírnak. Majd eltették erre alkalmas edénybe, ami régebben tölgyfából készült bödön volt, manapság pedig bádog zsírtartó zománcos edény.

Zsírsütés a régi idők szerint

A zsír kisütése is általában a vágás napján ment végbe. A zsírnakvaló feldarabolása mindig a férfiak feladata volt és ők is sütötték ki. Ez az egyszerűnek tűnő feladat, ám mégis nagy odafigyelést és türelmet kíván.   Ha nem sikerül jól a folyamat előfordulhat, hogy nem sül ki a tepertő és puha lesz, így könnyen beavasodhat. Ha  túlsütik, akkor pedig kozmás ízű lesz a zsír és nagyon  kellemetlen az  íze. Alapos gonddal készítették elő az eszközöket a sütéshez. Ezt szolgálta az üstház, legjobb edény a sütéshez a rézüst de később  fölváltott a zománcosfalú nagy bogrács, ami beleillik az üstházba.

Szükséges eszközként a keveréshez  említem még a laposra formált, egyenes keményfakanalat, mellyel könnyen lehetett dolgozni. Gondos gazdák odakészítették a megfelelő méretűre hasított fát, ami a tüzelést könnyítette. A sütés indításához először nagy lángra van szükség, hogy beinduljon a zsír olvadása, de utána elegendő csendes, lassú tűzön tartani a folyamatot, amíg szép piros és ropogós nem lesz a tepertőnk.

A zsírnak folyamatosan, ugyan enyhén forrnia kell, mert ellenkező esetben a tepertő szívós lesz. Vannak olyan területek, ahol annak érdekében, hogy a zsír ne fusson ki tejet öntenek a sütés végén a tetejére, mert úgy tartják, hogy ettől a tepertő sokkal ropogósabb és szép színű lesz. Más vidékeken úgy tartják, hogy a tűzről leemelt bográcsba öntött bortól lesz ropogós és szép a végeredmény.A tepertő készítés egyik fontos kelléke a tepertőprés, amellyel a felesleges zsírt kinyomjuk a kisült zsírszalonnából.

Mindenesetre mi nagyon szeretjük ezt a finom csemegét és enyhén megsózva sok- sok zöldséggel és házi sajttal mennyei eledelként fogyasztjuk.

 Ha valaki úgy gondolja, hogy más formában szeretné megkóstolni a tepertőt, nagyanyáink takarékos konyhája kínál ötleteket. Készíthetünk  tepertőkrémet vagy pogácsát is a maradék tepertőből vagy a sütés közben maradt törmelékből. Ennek elkészítéséhez segítségül adok egy bevált családi receptet.

Tepertős pogácsa elkészítése

A cukrot langyos fejbe tesszük és belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

Majd a szitált liszthez adjuk a sót, a tejfölt a zsírt a tojások sárgáját, a fehérbort és a vizet. Összedolgozzuk és a rétestésztához hasonló állagú tésztát kapunk. Hagyjuk pihenni kb fél órát. Ez idő alatt elkészítjük a tepertőkrémet a pogácsába. Én a krémbe mindig teszek egy kevés borsot.

A tésztát kinyújtjuk  kb. 30 cm-es lapra es megkenjük  a krémmel. Én mindig hajtogatom, de ha valaki szeretné fel is tekerheti és úgy keleszti tovább. még 2 hajtás és pihentetés következik hűvös helyen. Így szép leveles lesz a pogácsánk. Majd ujjnyi vastagra nyújtjuk és kés élével bevágjuk a tetejét. Kiszaggatjuk , és mindig sodrok egyet a tenyeremmel, hogy szép magasak legyenek a pogácsáim. Megkenjük tojással, pihentetjük még pár percet és mehetnek az előmelegített sütőbe. Kb. 40 perc alatt 180 fokon szép aranybarnára sülnek.

Hozzávalók:

  • 60 dkg szitált finomliszt
  • 30 dkg tepertő
  • evőkanál zsír
  • 5dkg élesztő ( csak frissel dolgozz)
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál bor
  • 1dl tej
  • 1 ek só,
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 tojás ( én csak a sárgáját használom)+ 1 a kenéshez

Jó étvágyat!