Kérdése van? Hívjon minket! +36205302628

Blog

Szalámi töltés kuláréba vagy műbélbe?

Böllér Mester
2023.08.30 13:24
Szalámi töltés kuláréba vagy műbélbe?

A házi készítésű szalámi minősége és íze szempontjából kulcsfontosságú a megfelelő szalámibél kiválasztása. A szalámibél egy kiemelt jelentőségű elem, mely nemcsak összetartja és védi a szalámit, de meghatározza az elkészült termék állagát és ízét is. Ennélfogva ez a választás nem csupán esztétikai kérdés, hanem döntően hozzájárul a végeredmény minőségéhez is.

 

Amikor a szalámibél kiválasztásáról van szó, két fő lehetőség jön szóba: a műbél és a természetes bél.

A műbél kifejezetten az élelmiszeripar igényeire szabott alapanyag. A szalámi elkészítésénél napjainkban két fő típusú műbél közül választhatunk. Ezek a kollagén és a cellulóz alapú műbelek. A műbél alkalmazásának számos előnye van, beleértve az egyszerű használatot, a hosszabb eltarthatóságot és a homogén megjelenést.

Ugyanakkor meg kell említeni, hogy ügyfeleink jelentős része hűséges a hagyományos természetes belekhez. A szalámi készítésénél sertés- és marhabeleket, sőt, a vastagszalámihoz még lóbéleket is alkalmaznak. A természetes belek - más néven sózott belek - kiemelkedő előnye a hamisítatlan eredeti ízvilág.

Szalámibél/műbél alkalmazása a töltés során

A hústermékek előállításában egyre gyakrabban találkozhatunk a mű szalámibél használatával. A húsipar évtizedek óta különféle típusait alkalmazza ennek a modern megoldásnak. Bár ennek a módszernek számos előnye van, azonban nem szabad elfeledkeznünk a környezeti szempontokról sem, melyek hátrányokkal is járhatnak. A forgalmazott szalámibeleink minden esetben lebomlóak,egyes fajtái ( Faser, Fibrous azza cellulóz alapú) vegan termékek gyártásához felhasználhatóak.

Könnyen kezelhető: Kézi vagy elektromos kolbásztöltővel könnyedén és hatékonyan tölthető meg, könnyen igazítható a méretére, és az elkészült termék is egyszerűen tárolható. Fontos a megfelelő kiszerelés kiválasztása, pl. sok termék töltéséhez raffolt belet válasszunk. A műbél előkészítése egyszerű: Az áztatás után a töltéshez kötözővel vagy klipszelővel könnyedén lezárható. Áruházunkban a kézi klipszelő fogó és az asztali klipszelő gép is megtalálható.

A modern műbelek gőz és páraáteresztő tulajdonságokkal rendelkeznek, így a füst könnyen áthatolhat rajtuk, és a szalámi természetes nedvessége is könnyen elpárologhat. Tapadási képességei kimagaslóak ha a terméket megfelelően készítették el. Az áztatott műbél rugalmassá válik, lehetővé téve a légmentes és gyors masszív töltést.

Az újabb típusú műanyag szalámibelek hosszú távon is eltarthatóak száraz környezetben, így bármikor felhasználhatóak.

A műbél felülete ellenálló a mikroorganizmusokkal és penészgombákkal szemben, ezzel védelmet nyújtva a készterméknek és csökkentve a romlás esélyét. Az általános gépesítésnek és automatizációnak köszönhetően a műanyag szalámibelek viszonylag alacsony költséggel állíthatók elő nagy mennyiségben, egész évben.

Műanyag szalámibelek tehát higiénikusak és teljesen biztonságosak a szalámi készítéséhez, és nyugodtan támaszkodhatunk rájuk a házi töltés során. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a műanyag szalámibél ökológiai lábnyoma is figyelemre méltó. Szállítása külföldről történik, és az olajos anyagokkal szennyezett műbél nem újrahasznosítható és nehezen lebomlik.

Természetes bélről röviden

A házi szalámi készítésekor a természetes bél alkalmazása hagyományos és elterjedt gyakorlat a vidéki háztartásokban. A természetes eredetű szalámibél többféle állatból származhat, például a sertés végbélből, más néven kulárból, illetve a marha vastagbeléből és a lóbélből.

 • A természetes beleknek számos előnye van a szalámi készítés során.
 • Először is, hozzájárulnak az eredeti ízek és a szalámi textúra megőrzéséhez és kiemeléséhez.
 • A természetes bél használatának köszönhetően a szalámi hosszabb ideig megőrzi frissességét és jobban megőrzi minőségét.
 • Ezen kívül, a természetes belek az érlelés folyamán gazdagabb ízélményt nyújtanak a szalámiknak.

Azonban nem szabad elfeledkezni néhány potenciális hátrányról sem.

Egyik ilyen hátrány az ár: a természetes belek költségesebbek a műanyag változatokhoz képest, ami részben az állattartás kihívásaiból és az iparág változékonyságából adódik.

Másik lehetséges hátrány az eltarthatóság: a természetes belek kevésbé hosszú élettartamúak, mint a műbél verziók. Ezeket a szezonok között érdemes hűtve tárolni, de ennek hatása lehet a szalámik szilárdságára. Ezért nem javasoljuk a belek fagyasztását.

A természetes belek felhasználása lényegesen nem nehezebb, mint a műanyagoké, ugyanakkor inkább a gyakorlott, szakavatott henteseknek és szakembereknek ajánlott.

Melyik lehetőséget választjuk?

Az eldöntés függ attól, milyen eredményt kívánunk elérni és milyen céljaink vannak. Ha hagyományos kinézetet és egyedi ízeket preferálunk, érdemes a természetes bélnél maradni. Viszont, ha egyszerűbb kezelést és egységesebb megjelenést keresünk, akkor a műbél lehet a megfelelő választás. Fontos hangsúlyozni, hogy mindkét lehetőséggel minőségi eredményeket érhetünk el, csak másfajta szalámikat alkothatunk meg velük.

Szalámi recept akár műbélbe vagy kuláréba töltve

Egy átlagos szalámi recept a sufninkból:
Hozzávalók
 • 10 kg hús (egyharmad része zsíros, kétharmad része száraz, 10 százaléka vad vagy marha, a többi disznó),
 • 22 dkg só,
 • 20 dkg kiváló minőségű pirospaprika,
 • 12 dkg fokhagymapép vagy fokhagymapor,
 • 2 dkg őrölt fehérbors,
 • 1 g szerecsendió,
 • 4 g köménypor,
 • 5 g cukor és 1 dl rum.

A sertés kuláré általában nagyobb átmérőjű és vastagabb bélfallal rendelkezik, mint a marha vastagbéle. Mivel ezek természetes eredetű belek, így a vastagság egyediségét az állat egyede határozza meg. A sertés kuláré esetében a különlegességet a koca kuláré jelenti, melybe rendkívül vastag szalámi tölthető, majdnem a lóbél méretével vetekszik. Minél szélesebb a kuláré átmérője, annál hosszabb ideig megőrzi a szalámi nedvességét, és annál hosszabb ideig élvezhetőek benne az ízek.