Kérdése van? Hívjon minket! +36205302628

Blog

Minden amit a hentes késekről tudnod kell II.

Szilvi
2023.11.16 14:16
Minden amit a hentes késekről tudnod kell II.

Hentes kések közül a csontozókést és szórúkést bemutattuk már nektek a korábbi bejegyzésünkben. Soron következő hentes szerszámaink a szeletelőkések és nyúzókések. Olvasd el hogy Te is kiválaszd a számodra megfelelőt. 

Szeletelő kések

A szeletelő kés egy nélkülözhetetlen eszköz mind a konyhában, mind a húsfeldolgozás során, különösen a sertés vágás és disznóvágás terén. Ezen kések egyik legfontosabb jellemzője a hosszú és vastag pengéjük, amely lehetővé teszi a pontos és hatékony szeletelést és vágást. A pengék mindig élesek és hosszan megőrzik élüket, mivel folyamatos igénybevételnek vannak kitéve a húsfeldolgozás során.

A szeletelő kés általában hosszabb, mint a hagyományos konyhakés, így ideális módon lehet vele a húst kockázni, csíkokra vágni vagy a sertés combot, sertés lapockát felvágni. Emellett konyhában a szeletelő késeket használjuk leggyakrabban a sajtok vágásához, zöldségek aprításához vagy akár kenyér szeleteléséhez is.

Fontos szempont a szeletelő kések kiválasztásánál a csúszásmentes markolat, mivel ezen késekkel gyakran nagy erőt kell kifejteni nedves és zsíros körülmények között.

A szeletelő kések hossza általában 18 és 23 centiméter között mozog, és a pengéjük oldalirányban merev, míg a hegyük enyhén elkeskenyedik, bár nem olyan mértékben, mint a szúró késeké.

Nyúzókések

A nyúzókés, más néven bőrkézőkés vagy fejtőkés, elsősorban a sertés vágás és disznóvágás során nyújt nagy segítséget, különösen a bontás fázisában. A pengéje általában hajlított, hogy könnyedén követhesse az adott terület kontúrját.

A nyúzókések különböző méretűek lehetnek, de általában a 13 és 15 centiméteres verziók a legelfogadottabbak, mivel jól használhatók minden helyzetben. Az alakjuk különleges, mivel a pengeélnek hosszúnak kell lennie annak érdekében, hogy hatékonyan lehessen leválasztani az állat bőrét. A markolatuk jól kézbe fogható, biztosítva a kiegyensúlyozott fogást.

Ezen kések mellett számos más típusú hentes eszköz is létezik, amelyekre nem térünk ki részletesen. A filézőkés, a tőrkés, a különböző konyhai kések, kis kések és japán kések mind külön blogposztot érdemelnének.

Célunk ezzel a bejegyzéssel az, hogy segítsünk azoknak, akik sertés vágással és húsfeldolgozással foglalkoznak, hogy felismerjék és megértsék a legfontosabb hentes késeket, valamint azt, hogy milyen feladatokhoz melyik kés a legmegfelelőbb. Ha vásárlásra adnád a fejed, akkor tudd, milyen kést válassz a munkádhoz. A termékajánlókban azokat a hentes késeket találod, amelyeket mi magunk is használunk sertés vágás és böllérkedés során, és amelyek a vásárlóink körében is kiemelkedően népszerűek. Teljes termékkínálatunkat itt találod: henteskések.