Kérdése van? Hívjon minket! +36205302628

Blog

Kolbásztöltő verseny zsűri szemmel

Szilvi
2023.09.25 11:08
Kolbásztöltő verseny zsűri szemmel

Kolbásztöltő verseny rendszerint az őszi és téli időszakban rendeznek országszerve, amelyek közül számos kiemelkező verseny zsűrijáben van szerencsénk minősíteni a fennséges házi készítményeket.

Böllérek sokasága tölti sertés vékonybélbe a saját titkos recepje szerinti kolbászmasszát.

 

 

"Túl vagyunk a nap-éj egyenlőségen, egyre hosszabbak az esték, hűvösek az éjszakák és lassan a hideg napokon kényeztetjük magunkat finomételekkel, italokkal. Ilyen igazi őszi ételek közé tartozik a sült tök, a hajában sült krumpli vajjal és a kolbász. Ha finom, forró citromos teát vagy forraltbort fogyasztunk hozzá, igazi csemege kerül az asztalunkra. Ehhez az őszi-téli hangulathoz hozzátartoznak a gasztronómiai fesztiválok, de most leginkább a kolbász hazájában szervezett kolbászfesztiválra gondolok. Nagy öröm számomra, hogy hosszú évek óta megtisztelnek a szervezők azzal, hogy meghívnak zsűritagnak több a népszerű kolbászfesztiválra. Őszintén bevallom 13 évvel ezelőtt, mikor elvállaltam ezt a megtisztelő feladatot nagyon izgultam hogyan tudok tisztességes ítéletet mondani. Pedagógusként tudom, hogy az mérés értékelés a munkánk alapja, akkor ezt az elvet követve dolgozom és a tisztességes és becsületes értékelés mentén haladva adom pontjaimat, akkor tiszteletet adok a csapatoknak."

Emlékek a falusi disznóvágásokról

Gyermekként minden évben részt vettünk a családi disznóvágásokon, töltöttünk kolbászt és tudom mi az az ízvilág, amit akkoriban és most is annyira szerettünk. Emlékszem a nagyapám hogyan készített elő mindent a kolbászkészítéshez, köztük gondosan válogatott kolbászbelet és házi csumázásű fűszerkakrikát.

Először előkészítette a teknőt, tisztította a fokhagymát, fente a késeket, tisztította a húsdarálót, a vágódeszkán sorakoztak a fűszerek, melyeket belerakott a darálthúsba. Majd beáztatta a tisztított belet egy edénybe. Az az elvem, hogy csak akkor zsűrizz, ha el is tudod az ételt önállóan készíteni. Az elmúlt évek alatt számos kolbásztöltő szakmai napon vettem részt, ahol különböző nemzetek ízvilága szerint készült kolbászokat töltöttünk. Azért, hogy szakmailag felkészült legyek más főzőversenyek szakmai csapatában elkezdtem egy iskolát és szakács szakmunkásnak tanulok egy szakképző centrumban.

Kolbásztöltő verseny napja

Nagyon tisztelem a versenyzőket, hiszen egy közösség, baráti társaság, munkahelyi csapat vagy esetleg családi összefogás kapcsán szerveződnek és vesznek részt a versenyeken. Nagyon sokat készülnek, hogy a zsűrinek ne csak a kolbászkészítés tudományát mutassák be, hanem gyönyörű terített asztal fogadja az értékelő személyeket. Reggeliként finom pogácsával és süteményekkel próbálnak levenni a lábamról, de nagyon sok csapat bemutatja és kínálja az előző évben készített szárazkolbászt is. Jó szívvel ajánlják a házi készítésű sajtokat és sajtkészítményeket, melyekből fantáziadús, díszes és egyben csábító hidegtálat készítenek. Őszintén bevallom igen nehéz ellenállni ennyi finomságnak, de a felelősségteljes értékelés megkívánja, hogy ne legyen az ember gyomra terhelt, és a feladatomat el tudjam tisztességgel végezni. Hasonló a helyzet a pálinkakóstolással is.  A csapatok nem csak ételekkel, hanem jóféle házipálinkával megkínálják a zsűri tagjait. Nem fogadhatjuk el, ezt úgy gondolom minden csapat megérti, mert ha minden csapatnál elfogyasztok egy kevés párlatot a végére már nem tudok kóstolni semmit.

Kolbásztöltés értékelési szempontjai sült kolbász esetében

Az értékelőlapot minden versenyen a zsűrielnök útmutatása alapján állítják össze a szervezők. Nem csak az ízeket, hanem az asztal környezetét az ötletes öltözékeket a megszokottól eltérő készítési módokat és egyéb fontos tevékenységet is pontoz a zsűri. Úgy gondolom, hogy a kolbászkészítés zsűrizése nem csak az evésből áll, hanem kevés időt illik eltölteni a csapatoknál és megfigyelni, hogy hogyan dolgoznak és milyen örömmel készítik a terméket.

A csapatok miután zsűrizésre leadják a kolbászokat megsütik azokat a konyhán és sütés után melegen, mustárral kenyérrel kóstoljuk meg. Kóstolás közben igen jól esik pár falat sajt vagy alma, mert ezek semlegesítik a sok - sok keveredő ízt a szánkban. Természetesen a bírálóbizottság kifejezetten szakmai szempontok szerint végzi a munkáját és pontozza a kisült kolbászokat. Gondolok itt a termék színére sütés előtt és sütés után a kolbászok íze, csípőssége.

Minden megmérettetés után izgulnak a csapatok, hogy milyen eredménnyel zárul a verseny, de sajnos mindenki nem lehet győztes vagy dobogós, de aki eljön egy ilyen rendezvényre már nyert egy szép és tartalmas napot. Kívánom, hogy minél többen vegyenek részt fesztiválokon és főzőversenyeken. Találják meg ebben az örömüket és a közösségi összetartozás erejét!

 

Szárazkolbászok zsűrizésének szempontjai

A Csabai Kolbászfesztivál szárazkolbászversenyének zsűrijének számos mintadarab értékelése már szokványos feladat, amelynek célja a legkiemelkedőbb termékek kiválasztása.


A szárazkolbászverseny zsűrije alaposan értékeli a termékeket, pontozva azok külső megjelenését (szín, forma), metszéslapját, állagát és ízét. A zsűri gyakorlatilag laboratóriumként működik, alaposan vizsgálva minden egyes kolbászt. Kezdetben az egész terméket vizsgálják meg, ahogyan azt a vásárlók is látnák a boltokban vagy piacokon. Amikor az elvágásra kerül sor, láthatóvá válik a hús és a szalonna aránya, valamint a fűszerek összeállítása. A kóstolás során fontos a termék egyedi íze, ugyanakkor a jó csabai kolbásznak kiegyensúlyozott az ízvilága, ahol egyik fűszer sem dominál.

De mi garantálja, hogy a zsűri valóban a legjobb kolbászokat válassza ki? Nos, itt jön képbe a kétfordulós szavazás. A bírálók csoportokba szerveződnek, és értékelnek egy meghatározott számú kolbászt. Ezek a csoportok tartalmazzák a henteseket, gasztronómiai szakértőket és közéleti személyiségeket. Minden csoport kiválaszthat egy meghatározott számú terméket a döntőbe, ahol mindenki újra pontozza a legjobbakat. Ha esetleg pontegyenlőség lenne, még van lehetőség a "visszakóstolásra". Ahogy Prohászka Béla fogalmazott: nagy felelősség van a vállukon, hiszen a győztes lesz a fesztivál kolbászkirálya vagy királynője, és egy évig viselheti ezt a megtisztelő címet.