Kérdése van? Hívjon minket! +36205302628

Blog

Késélezés vagy fenés, melyiket válasszam?

Böllér Mester
2023.08.30 11:33
Késélezés vagy fenés, melyiket válasszam?

Különösen a disznóvágás során kritikus szerepet játszik a megfelelően éles kés. Az ilyen alkalmakkor elengedhetetlen, hogy a kés minden mozdulatra hatékony legyen, hiszen a szúrás és húsbontás eredményessége a kés élességétől is függ.

Amennyiben nincs elérhető eszköz az otthoni élezéshez, és hiányzik a megfelelő technikai hozzáértés, könnyen orvosolhatjuk a helyzetet: kérhetünk segítséget ismerősöktől vagy barátoktól, vagy éppen elvihetjük a késeket egy szakemberhez.

Az első lehetőség olcsó és gyors megoldás, azonban rossz kimenetel esetén problémát okozhat. A szakember által végzett élezés megbízható munka, ugyanakkor magas árat számíthatnak fel érte, és emellett néhány napig nélkülöznünk kell a kedvenc henteskéseinket. Ez kihívást jelenthet, különösen akkor, amikor szükség lenne rájuk.

Ez a helyzet arra késztethet, hogy a saját otthoni élezést válasszuk. Ehhez megfelelő eszközökre van szükség, amelyek között találhatók hasznos és kevésbé hasznos lehetőségek. Mi a fenőacélokat vagy csettegőket ajánljuk.

Egy érdekes tény az, hogy a késes balesetek döntő többsége nem az éles, hanem az életlen kések miatt következik be. Ennek oka az, hogy amikor a kés már nem vág úgy, ahogyan kellene, nagyobb erőfeszítéssel próbálunk dolgozni vele, és emiatt csúszhat meg könnyebben a kézben. Ennek eredményeként a nyugalmunk és testi épségünk is veszélybe kerülhet. Ezért is kiemelten fontos éles, jól használható késeket tartani a konyhában és munkahelyen, és ehhez elengedhetetlen egy jó késélező valamint a megfelelő lánckesztyű és lánckötény használata.

 

Késélezés vagy fenés?

Kések élezése: Az élezés mélyebb beavatkozást jelent, mivel a kés már annyira elveszítette az élét, hogy a fenéssel már nem lehet hatékonyan helyreállítani. Az élezés során a késvég anyagából apró részleteket távolítunk el, hogy az újra éles legyen. Ezt az eljárást alkalmazzuk, amikor a kés éle olyan mértékben kopott vagy sérült, hogy a fenés már nem lenne hatékony. Az élezéshez erősebb eszközök, mint a fenőkövek, a gyémánt-acél vagy kerámiafenők, valamint speciális élezők szükségesek.

Kések fenése: A fenés során a kés élét egyenesítjük ki, anélkül hogy jelentős mennyiségű anyagot távolítanánk el a késvégről. Ez az eljárás arra szolgál, hogy az éles penge, ami a képességét adja a vágáshoz, újra egyenes legyen. Az ilyenkor alkalmazott eszközök, mint az acélok és a csettegők, segítenek visszaállítani a kés eredeti, éles állapotát. A fenés során a kés még mindig jó állapotban van, csupán a használat miatt elhajlott éle egyenesedik ki. Nincs sérülés vagy törés az élen.

A fenés általában a munka előtt, közben és után történik, és több alkalommal is ismételhető, amikor észleljük, hogy a kés már nem teljesít megfelelően. Az élezés mélyebb beavatkozás, és akkor alkalmazzuk, amikor a fenés hatástalannak bizonyul. Általában a szakemberek évente vagy félévente végeznek ilyen mélyebb élezést. Fontos hogy szerszámot sose mossunk mosógépben!

Az élesztés és a fenés túlzottan gyakori alkalmazása elvékonyíthatja a késvéget, ami ronthatja a kés élettartamát. Ennek fényében a legtöbb otthoni felhasználásra egy finomacél is megfelelő lehet az otthoni fenésre. Az élesztés és fenés során pedig fontos, hogy a megfelelő eszközöket használjuk, amelyek az adott kés állapotához és anyagához illenek.

 

Mit lehet tenni, ha nincs kéznél elektromos késélező?

A kések élesítésére alternatívaként érdemes számításba venni a fenőacélt. Ezek általában nem alkalmasak új élek létrehozására, viszont a használat során megtört éleket lehet velük rendbe hozni. Kivételt képeznek ebből a gyémánt és kerámia fenők, amelyek képesek új élt kialakítani, mivel rendkívül kemény anyagból készülnek.

Amennyiben minőségi késeid vannak, a fenőacél jó választás lehet. Azonban fontos megjegyezni, hogy bár a jó fenőacél mindig sima, hosszanti irányban barázdált, könnyen kézre áll és biztonságosan használható, nem szakértő kézben könnyen kárt tehet a kés élein. Érdemes egy tapasztalt hentestől kérni segítséget az optimális szög és kéztartás megtanulásához, majd sok gyakorlással tökéletesíteni a technikát. Ehhez érdemes kezdetben nem a legértékesebb késeinket használni, hanem egy kevésbé drága alternatívát választani a gyakorláshoz.

 

Fenőacél vagy csettegő?

Feltűnhetnek a csettegők is, amelyek könnyű, higiénikus és biztonságos megoldást nyújtanak, így akár otthoni használatra is alkalmasak. Ezek gyorsan élesíthetők akár munka közben is, és nem igényelnek különösebb élszög beállítást. Bár nem minden problémát oldanak meg, hatékonyan helyreállítják a kés életlenségét. Ha elhasználódik a csettegő rugója, könnyen pótolhatók viszonylag alacsony költséggel.

A fenőkövek egy másik lehetőséget kínálnak. Ezekkel fantasztikus élt lehet kialakítani, bár hosszabb időt és gyakorlást igényelnek. Fontos azonban, hogy megfelelő és egyenletes nedvesítést biztosítsunk a köveknek a munka során. A különböző szemcsenagyságú kövek különböző fázisokban használatosak a durvább előkészítéstől a finomításig.

A fenőkövekkel való munka három lépcsőben történik: az új élszög kialakítása, a sorjázás és a polírozás. Az egyenletes szög és megfelelő erő alkalmazása kiemelten fontos. Ha a folyamatot kitartóan gyakoroljuk, a fenőkő a konyhában és egyéb területeken is hasznos eszközzé válhat.

Összességében mindenkinek ajánlott megismerni és elsajátítani a kések élesítésének művészetét, mivel ez hozzájárulhat a konyhai munka hatékonyságához és a biztonságosabb használathoz.