Kérdése van? Hívjon minket! +36205302628

Blog

Hurka töltése disznótoron

Szilvi
2023.09.12 20:39
Hurka töltése disznótoron

Ha manapság a disznóvágásokra gondolunk, első sorban az ott készült termékek közül mindenkinek a kolbász jut az eszébe. Ki kell emelni, hogy a disznóvágásnak nem egyetlen lényeges terméke a kolbász. A disznóvágások alkalmával a kolbászon kívül a hízóból számos, ízekben oly gazdag értékes termék készíthető.

Disznótor napjainkban

A termékek elnevezése, ízesítése, a felhasznált alapanyagok sora az országban területenként változik. De egy megállapítható, hogy a paraszti takarékos konyha a disznó minden részét tudatosan felhasználja és abból elsősorban a család számára egy évre elegendő élelmiszert készít. E mellett az asszonyok a disznóvágás után főzik a szappant is, amely a tisztálkodás és a mosás elengedhetetlen kelléke. Az említett értékes alapanyagok, melyeket a mai kor embere is örömmel fogyaszt és egyre inkább tér vissza a fogyasztásához: a hurka, tepertő, zsír, cigánka, szalonna, sonka, tartósított húsok, disznósajt, kocsonyának való húsféleségek és a szappan.

Hurka a disznóvágás csemegéje

Ezek közül most a kolbász párját a hurkát ismerjük megkicsit jobban.   A hurka a kolbász mellet bizonyos területeken nem számít annyira speciális ételnek. A hurka ízesítése, a készítéshez felhasznált alapanyagok is változnak területi eloszlás tekintetében. Érdekes lenne megvizsgálni a recepteket és a hurkakészítés szokásait különböző tájegységekben de egy közös megállapítható, hogy míg a kolbászkészítés a férfiak feladata volt, a hurkát általában az asszonyokra bízták.  

Hurka alapanyagai

A hurkába kerül a szív, a máj a tüdő a vese, a kolbászba nem való húsok daráléka. Szintén darálták az alapanyagokat, de bizonyos helyeken késsel aprították a belevalókat. A felaprított darálékot törött borssal, sóval, paprikával és rózsaszínre pirított hagymával ízesítették.

A Jászságban elterjedt fűszer a hurkához a majoranna. Az emberek régen tudták a fűszerek jótékony hatását és úgy tartották, hogy a majoranna segíti az emésztést.  Egészen a  19. századig főtt kölessel, vagy árpakásával gazdagították a tölteléket. Későbbiekben az első világháború után már szívesen használták az asszonyoka hurka készítésénél a főtt rizst is. Manapság is inkább rizzsel készítik.

Hurka variációk régiónént

Az ország más-más területein is megoszlik az hurka fajtája. Családi hagyományok alapján készítenek véres, májas és tüdős finomságot. Az ízesítés ezeken a vidékeken is igen megosztó. Hallható, hogy Hajdú- Bihar vármegyében a cukor, a szegfűszeg és akár a krumpli is belekerülhet a hurkába. Ezeket a hozzávalókat nagyon óvatosan illik kezelni, ha otthon szeretnénk hurkát tölteni.

Aki inkább a hagyományos ízeknél szeretne maradni, kövesse az ajánlott receptet. De legyünk nyitottak az új ízekre és kíváncsiságból, hagyománytiszteletből  kóstoljunk a különleges, a megszokottól eltérő termékeket.

A  hurkához használt vékonybelet, vastagbelet és fodrosbelet az asszonyok mosták, tisztították. Ez a fontos munka is az asszonyok feladatát jelentette. Manapság a hurka töltése kocabélbe vagy sertés vastagbélbe történik.

Több lehetséges receptet is lehetni ajánlani, de minden család a maga bevált ízvilágához igazította az arányokat.

Hurka receptje a Jászsági csibészek szerint: 

Szükséges alapanyagok:

  • 1 kg sertésmáj,
  • kb 60-70 dkg sertésszív,
  • 80 dkg sertéslapocka,
  • 80 dkg tokaszalonna,  
  • fél disznófej,
  • 3 nagyobb vöröshagyma,
  • 10 dkg só,
  • 2 dkg őröltbors,
  • 10-12 dkg majoranna,  
  • 1 evőkanál pirospaprika és sertésbél a töltéshez.

Ehhez a mennyiséghez kb. 1 kg rizs szükséges

Hurkatöltés menete

A májat, szívet, lapockát, fejhúst, tokaszalonnát enyhén sós vízben megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A már kihűlt húst, tüdőt, szalonnát apró lyukú húsdarálón ledaráljuk.  A tisztított rizst puhára főzzük a hús főzővizében. A hagymát rózsaszínre pirítjuk zsíron. Az úgynevezett abalevet, ami az ízekben gazdag főzőlé tegyük félre, mert még szükségünk lesz rá.

Készítsünk masszát a darált húsokból, rizsből és a hagymából, majd annyi abalével lazítsuk, hogy könnyen tölthető legyen.  Ezután könnyen a bélbe tölthetjük. Sütésnél javasolt hurkapálcával megszurkálni a belet, mert a sütésnél így a gőz tud távozni és nem durran szét a bél.

Ha szeretnénk igazán gazdagon és ízletesen tálalni, készítsünk hozzá sült savanyú káposztát és hagymás tört krumplit.

Ha valaki csak egyszerűen szeretné fogyasztani, kiválóan illik a hurkához a savanyúság és a finom puha fehér kenyér. Fogyasszunk hozzá finom magyar vörösbort!

Jó étvágyat kívánunk!