Kérdése van? Hívjon minket! +36205302628

Blog

Házi kolbász recept kezdő bölléreknek

Böllér Mester
2023.08.30 09:43
Házi kolbász recept kezdő bölléreknek

Házi kolbász recept 10 kg sertéshús felhasználásával: gyulai kolbász recept alapjára épül, avagy igazi disznótoros kolbász recept már kezdőknek is könnyen elkészíthető. Tudnod kell, hogyan készül a kolbász egyszerűen!

 

Házi kolbász recept kezdőknek: Ez a disznótoros kolbász recept tényleg isteni!

A hagyományos magyar felvágottak királynője nem más, mint a klasszikus házi kolbász, melyet frissen sütve ízlelhetünk meg, vagy hagyományos módon füstölve és érlelve is megkóstolhatunk. Számtalanféle kolbász recept létezik országunkban, a puhább, szaftos változatoktól az extra szárazakig. A fűszerezés terén is megengedhetjük magunknak a változatosságot. Akadnak igazán pikáns típusok - mint például a csabai kolbász receptje - és enyhébben fűszerezettek is, például a gyulai kolbász esetében. Ajánlott, hogy a házi kolbász elkészítésekor a gyulai kolbász receptjét használjuk először. A  fűszerezés terén nyugodtan hódoljunk az alkotás örömének!

Amit a kolbásztöltésről tudni kell…

A magyar konyha alapjainak egyike a sertéshús, amelyet a magyarok szívesen fogyasztanak bármilyen alkalommal és formában. A disznóvágások időszaka általában november végétől február végéig tart, ezáltal a legtöbb házi kolbász is ezen időszak alatt kerül elkészítésre. Mindazonáltal, ha a szükséges összetevőket beszerezzük és megőrizzük a higiéniát, a disznóvágásra jellemző kolbász gyakorlatilag egész évben elkészíthető.

Magyarország egyik legismertebb ipari hústerméke a gyulai kolbász, amely nem csupán itthon, hanem külföldön is nagy népszerűségnek örvend. A gyulai kolbász készítésének története érdekes múltra tekint vissza: a 18-19. században a gyulai téli vásár Európa egyik legforgalmasabb vásárjává vált, ahol tízezrével hajtották eladás céljából a sertéseket. Az állatok hajtása során néhányuk lába sérült meg, így megszületett az igény egy városi közvágóhíd létrehozására (1868), hogy az értékes sertéshúst ne veszítsék el. Ezzel kialakult a térségben a kolbászkészítés hagyománya.

Bár a gyulai kolbász már ekkoriban is készült, ifj. Balog József tette híressé 1910-ben azzal, hogy aranyérmet nyert kolbászával a Brüsszeli Világkiállításon. Azóta a gyulai kolbász receptje számtalan apróbb-nagyobb változáson ment keresztül, de még mindig rendkívül népszerű. Próbáljuk ki a következő egyszerű házi kolbász receptet, hogy megtapasztaljuk, hogyan készíthetünk igazán ízletes kolbászt!

 

A házi gyulai kolbász recept elkészítése

 

Annak ellenére, hogy a gyulai húsüzemben készülnek a mesterien elkészített kolbászok, a kreatív szakácsoknak mindenképpen érdemes kipróbálniuk a házi disznótoros kolbász recept elkészítését. A kolbásztöltés nem csupán egy izgalmas tanulási lehetőség, hanem kiváló program is lehet családoknak és barátoknak, akik minőségi időt szeretnének együtt tölteni. Tekintsük meg, hogyan áll össze a házi kolbász recept 10 kilogramm hús felhasználásával, beleértve a színhúst és a szalonnát - pontosan úgy, ahogyan mi kedveljük!

 

Disznótoros kolbász recept

A házi kolbász recept alapanyagai

  • 7 kg sertéslapocka és sertéscomb vegyesen
  • 3 kg hátaszalonna
  • 200 g őrölt édes pirospaprika
  • 50 g őrölt csípős paprika
  • 250 g őrölt feketebors
  • 250 g őrölt fűszerkömény
  • 250 g só
  • 100 g fokhagyma (paszírozva)

 

A gyulai kolbász receptje szerinti elkészítés:

A házi kolbász elkészítésének első lépése a hús csontozása, majd közepes méretű húsdarálón ledaráljuk a szalonnával együtt. Ezután a húshoz adjuk a sót és a fűszereket, majd gondosan összekeverjük, amennyire csak lehetséges.

Az ízek mélyebb beivódása érdekében érdemes az elkészült kolbásztölteléket egy éjszakára alacsony hőmérsékleten pihentetni. Másnap ismét átgyúrjuk, hogy a fűszerek mindenhol elterjedjenek.

A kolbásztölteléket kolbásztöltő segítségével szorosan töltjük a vékony sertésbélbe vagy műbélbe. Fontos, hogy a kolbász ne legyen túl levegős. Ezután formázzuk a kívánt hosszúságú szálakat (20-40 cm) és rögzítsük klipszeléssel vagy kötözzük el.

Ezek után lehetőségünk van kisütni, vagy akár fagyasztani a kolbászt, illetve füstölőbe helyezni.

 

Mit kell tenned kolbásztöltés után?

Bár a frissen elkészült disznótoros kolbász is kiemelkedően ízletes, az igazi gyulai kolbász létrehozásához egy kissé szárazabb, füstölt textúrájú kolbász lesz a végeredmény. A házi kolbász füstölésekor nem feltétlenül kell saját füstölőt vásárolnunk. Egyszerűen találjunk egy megbízható füstölőt, ahol minőségi keményfát, legjobb esetben bükkfát használnak a füstöléshez, és bízzuk rájuk ezt a feladatot.

A vékony belekbe töltött házi kolbászt 2-3, míg a vastagkolbászt 6-8 napig füstölni szokták. Ezután következik a hideg érlelés fázisa. A füstölést követően a kolbászt egy nedvességtől védett, de jól szellőző helyre, például kamrába akaszthatjuk fel. Az érlelés (szárítás) időtartama szintén a kolbász vastagságától függ: a vékony kolbász érlelése általában körülbelül 2 hétig tart, míg a vastagabb változatok akár 6 hétig is.

A füstölés és szárítás hatására a házi kolbász hosszú ideig eltartható, így ügyes tervezéssel egyszerre akár egy évre elegendő ínycsiklandó finomságot is készíthetünk. Fontos azonban előre számolni a mennyiséggel: figyelembe kell vennünk, hogy a húsból távozó nedvességgel a termék súlycsökkenést is tapasztalhat. A 10 kg húsból készült házi kolbász nem fog 10 kg füstölt kolbászként kijönni, sokkal inkább 5-7 kg között lesz a végeredmény.